Waarom vogelvriendelijke beplanting in jouw tuin een (heel) goed idee is

29 april '22

Een nieuwbouwwoning komt met een nieuwe tuin. Één die je nog helemaal naar wens indeelt en beplant. Misschien staan een loungehoek, zonneterras en veranda hoog op je lijstje, maar vergeet niet dat jouw tuin ook een functionele bijdrage levert aan het ecosysteem. Mits je gaat voor genoeg groen. Dus dierenvrienden opgelet: met deze beplanting creëer je een warm nest voor vogels bij jou in de tuin.

Essentieel voor ons ecosysteem

Vogels zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook essentieel voor ons ecosysteem. Zo houden ze het insectenpeil in evenwicht, bestuiven ze planten en verspreiden ze zaden. Om maar een paar dingen te noemen. Kortom, vogels hebben kwaliteiten en dienen bepaalde functies waardoor ook de mens kan overleven. Zaak dus dat we er alles aan doen om het voortbestaan van deze vliegende diersoort te behouden. En dat begint bij jou in de achtertuin.


image alt

Pindakaas als lekkernij

Als puntje bij paaltje komt zijn vogels vooral op zoek naar eten en veiligheid, en dat zoeken zij overal in de natuur. Net zolang tot ze een vogelvriendelijke spot hebben gevonden die in hun behoeften voorziet. Jij kunt ze met een aantal simpele oplossingen dat plekje bieden. Denk aan een nestkastje of voederhuisje om te broeden, een waterbad of echte vijver voor drinkwater en strooivoer of pindakaas als lekkernij. Maar het begint allemaal bij de basis: de beplanting. Wanneer je de juiste vogelvriendelijke bomen en planten kiest zul je zien dat vogels zich graag in jouw tuin begeven.



image alt

Regel één is: hoe groener, hoe beter

Regel één is: hoe groener, hoe beter. Gebruik waar mogelijk planten en levende materialen in plaats van steen of hout. Zo ga je liever voor een haag in plaats van een schutting, een begroeide pergola in plaats van een parasol en een gazon in plaats van grind of stenen. Hiermee bevorder je het ecosysteem van jouw tuin al vanaf de eerste seconde. Maar net als wij hebben ook vogels voorkeuren en verkiezen zij de ene boom of plant boven de andere. Met onderstaand lijstje (in volledige vorm beschikbaar op de website van de Vogelbescherming Nederland) zit je sowieso goed!

image alt

Bomen en hagen

De appelboom, beuk, lijsterbes, berk en zomereik? Zomaar een paar boomsoorten waar een variëteit aan vogels graag naartoe vliegt. Bomen bieden een plekje met uitzicht, zijn voorzien van voedsel en creëren daarnaast geborgenheid. Vogels voelen zich verscholen in de bladeren namelijk veilig en kiezen daar graag een plekje uit om te broeden. Lief toch?

We noemden het al eerder, maar een haag is een ideaal type vogelvriendelijke beplanting. Denk aan een haagbeuk, liguster of taxus. Als een haag geen optie is in verband met de buren, kies je bijvoorbeeld voor een klimop, blauwe regen of klimhortensia tegen jouw kant van de schutting. Je creëert hiermee een beschut plekje dat met besjes meteen in voedsel voorziet. Ook trek je er insecten mee aan die vogels natuurlijk weer opeten.

image alt

Vaste planten

Vogels zoals de roodborstjes, merels en zanglijsters scharrelen maar wat graag tussen de struiken door op zoek naar eten. Als jouw tuin de juiste planten heeft, vergroot je voor vogels de mogelijkheid om ongestoord insecten te vinden. De zaden van uitgebloeide planten vinden ze trouwens ook lekker. Een drietal voorbeelden binnen deze categorie: boerenwormkruid, kattenstaart en lavendel.

Er zijn natuurlijk nog héél veel meer bomen, struiken, hagen, bloemen, en planten die je in jouw tuin kunt aanleggen om een waar vogelparadijs te realiseren. Nog wat extra tips: laat afgevallen blaadjes zoveel mogelijk liggen, stel onderhoud het liefst tot einde winter uit en laat uitgebloeide planten tot in het voorjaar staan voor de zaadeters. Met de juiste intenties en maatregelen creëer jij een buitenruimte waarin niet alleen jijzelf, maar ook de flora en fauna in floreren.

  Meer nieuws
  De Wende fase 6: een natuurvriendelijke wijk